Mai mulţi locuitori din comuna Nereju se pregătesc să organizeze un miting de amploare în faţa Episcopiei Buzăului şi Vrancei. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că fostul stareţ, Macarie Beşliu de la Poiana Mărului, a fost exilat de reprezentanţii Episcopiei la schitul Munteoru. Liderul nerejenilor, Toader Gemănaş, spune că valorile creştinismului sunt terfelite şi aruncate în derizoriu prin această „mârşăvie“, la care a fost supus fostul stareţ Macarie. „Suntem profund dezamăgiţi de nelegiuirile făcute de Episcopia Buzăului şi Vrancei la Mănăstirea Poiana Mărului. Locuitorii de la noi, dar şi din comunele învecinate sunt mâhniţi de faptul că părintele Macarie a fost mutat forţat la schitul Munteoru. Este tare greu şi oamenii nu mai pot ajunge să primească un sfat, o vorbă bună pentru a trece mai uşor peste necazurile de zi cu zi. Deja relele ne urmăresc la tot pasul, iar starea noastră sufletească este încărcată la maxim. La Munteoru nu se poate ajunge. Părintele Macarie ne dădea acea bunăstare sufletească, mai ales prin orânduirile bisericeşti pe care le respecta cu sfinţenie. Cei de la Episcopie mint în toate felurile, iar realitatea din teren este cu totul alta. După plecarea părintelui nu se mai ţin slujbe la Poiana Mărului. Acest lucru nu au reuşit să-l facă nici măcar comuniştii şi se întâmplă acum în zilele noastre. E strigător la cer“, a declarat Toader Gemănaş. Acesta îi îndeamnă pe vrânceni să fie alături de fostul stareţ Macarie Beşliu şi îi cheamă la schitul Munteoru. „Oamenii aşteaptă revenirea părintelui Macarie la Poiana Mărului. Nu vom mai aştepta mult acest lucru şi ne vom face dreptate singuri, deoarece dreptatea de aici de pe pământ este una strâmbă. Îi rog pe toţi cei care sunt alături de Mănăstirea Poiana Mărului şi care cred în slujbele părintelui Macarie, să încerce să ajungă la schitul Munteoru, unde se află fostul stareţ, pentru a participa la slujba de aghiasmă, ce are loc pe 1 ale fiecărei luni de peste an. Toate acestea dovedesc faptul că, în continuare, credincioşii sunt alături de părintele Macarie. Dacă nu vom avea câştig de cauză la mitingul de la Buzău, vom face acelaşi lucru în faţa Patriarhiei Române, să vedem dacă Preafericitul Daniel tolerează abuzurile celor de la Buzău. Suntem hotărâţi să mergem până în pânzele albe şi cu ajutorul lui Dumnezeu, Testamentul Lui Vasile Cel Mare să nu fie batjocorit în fel şi chip de anumite personaje“, a mai spus Toader Gemănaş.
Cântec despre Mănăstirea Poiana Mărului
Oameni simpli şi cu sufletul curat, nerejenii nu au uitat de credinţa în Dumnezeu. Poate tocmai acest lucru i-a ţinut uniţi, mai ales în dorinţa lor de a spune lucrurilor pe nume. Dârjenia cu care îl apără de stareţul Macarie, urmaşul lui Vasile Cel Mare de la Poiana Mărului, izvorăşte din sufletul lor. „Noi credem în Dumnezeu şi suntem siguri că de acolo, de sus, va face dreptate. Dumnezeu a fost şi este alături de noi de la naştere până la moarte. Noi credem în părintele Macarie, omul de la care luăm alinare, un gând bun, o povaţă, un sfat, un zâmbet, o bucurie, că doar toţi suntem copiii lui Dumnezeu. Vreau să se ştie în toată ţara asta că nu ne vom lăsa în niciun fel călcaţi în picioare şi vom îndrepta lucrurile“, a adăugat Toader Gemănaş. De altfel, Atena Bratosin Stoian, una dintre cele mai renumite interprete de muzică populară din judeţul Buzău, a compus şi interpretat cântecul Mănăstirii Poiana Mărului. Melodia interpretată fără coloană sonoră, spune povestea apariţiei lăcaşului de cult. Artista speră ca melodia sa să aducă linişte, pace şi gânduri curate celor de la Episcopia Buzăului şi Vrancei şi să lase mănăstirea aşa cum a fost orânduită de părintele Macarie Beşliu, al doilea ctitor al lăcaşului de cult.
Potrivit unor surse, alţi oameni din ţară şi străinătate vor participa la protestul de la Buzău.
Si din Ziarul de Vrancea, o frumoasa poezie scrisa de o copila care de mica se impartasea la aceasta frumoasa manastire:
Trista ai ramas Poiana Marului
de Elena Marinescu cls. a II-a, com. Vintileasca
Trista esti tu manastire,
Trista esti tu si pustie, Din asa un loc vestit-
Muntele Athos roman declarat-
Cu testamentul cuviosului Vasile lasat,
Ai ajuns un loc neglijat.
In biserica, cand am intrat, Un parinte mai era, acatiste el citea.
Credinciosii prezenti in biserica suspinau.
Lipsa parintelui staret Macarie
De la poarta se simtea,
Nimeni nu intelegea
Ce sminteala se facea.
Doar cuviosul din icoane ne mai privea,
La rugaciuni El ne-ndemna.
Sa lungam asa manie, ca in noi sa nu mai fie.
Maicele de vor veni, liniste aici nu vor gasi!
Cuviosul se va ruga neincetat,
Testamentul din anul 1764 nu va fi incalcat.
Maica Domnului din icoane sufera
Si nu de turci a fost lovita.
Dar de credinciosi nu ai fost parasita!
Acum roaga-te tu, Maica, pentru noi
Sa ei ispita ctiva dintre noi!
Puterea ta este mare,
Adu tu maica credinciosilor putina alinare.
Si florile in vaza se ofileau,
De durerea ta, Maica, ce o simteau!
Usile imparatesti erau triste,
Ca au ramas si ele inchise,
Usa altarului putin deschisa era
Dar Sfanta Liturghie nu se savarsea.
Biserica si altarul erau parasite,
Parintele staret Macarie era exilat pe munte!
Parintele de ar veni, manastirea cu totul ar inflori.
Nu in flori ce se ofilesc, infloreste in credinta
Alungand si a noastra amara suferinta.
Amin!
Vezi aici mai multe stiri despre Poiana Marului
2 comentarii:
Cinste celor care lupta pentru readucerea Parintelui Macarie la Poiana Marului!
Sa ne rugam Bunului Dumnezeu si Sfintei Fecioare Maria ca sa-l ocroteasca pe Parintele Macarie si sa îmblânzeasca inima împetrita a celor care-i fac rau.
Este foarte adevarat ca spatiul Manastirii Poiana Marului are un har aparte, un duh de rugaciune cu certitudine imprimat de Sfantul Vasile Buzoianul si tinut eminamente viu de mana de calugari ce vietuiesc aici, sub blagoslovenia staretului Macarie, cel ce carmeste corabia vie, luptatoare a Bisericii din Bisoca. Pacat, mare PACAT ca primarul acestei localitati, privind dintr-o perspectiva cu siguranta eronata, nu apreciaza efortul izvorat din dragostea imensa a parintelui Macarie ce a ridicat in Bisoca nu mai putin de trei biserici.
In urma cu patru zile, am purces pe urmele batute de atatia pelerini, pentru un popas duhovnicesc si o intarire sufleteasa la aceasta manastire unde, chiar sa nu stii sa te rogi, rugaciunea pare sa izvorasca singura, ca un ison, dimpreuna cu cea a ucenicilor parintelui...
Mai tarziu, dupa rugaciunea de seara, am aflat ca batranul cu chip luminos, "cu ochii de stele si zambet de catifea" este exilat pe muntele Monteoru.
Adevarat, si acolo e un colt de Rai, dar... cred ca i se face o mare nedreptate. Pe parinte l-am vazut acum doi ani liturghisind la Manastirea Poiana Marului si duhul acela de rugaciune m-a readus in aceste locuri. Sa aud ca nici primarul de la Jitia, asemenea nici cel din Vintileasca carora le-a lasat, la fiecare, cate doua biserici, nu se sinchisesc sa tulbure linistea batranului si-l tin exilat fara a-si face vreun proces de constiinta, m-a durut pur si simplu.
Parintele Valeriu, ucenicul ramas in Poiana Marului, pe vreme ploioasa, plangand parca si ea din pricina atator nedreptati, priveste cu dor spre muntele batranului...
Galatenii, cei care au trecut prin aceste locuri binecuvantate, sunt oripilati de nedreptatile ce i se aduc staretului Macarie de la Poiana Marului.
NU merita si chiar nu trebuie tulburat acest duh de curata rugaciune de care avem atata nevoie mai ales in aceste vremuri!
Doamne-ajuta!
Trimiteți un comentariu