joi, 8 octombrie 2009

Al III-lea Templu de la Ierusalim, ridicat pe un promontoriu artificial? Pregatiri intense pentru ridicarea Templului.

Asa cum aratam si cu alt prilej in aceasta pagina, evreii se pregatesc intens pentru ridicarea Celui de-al III-lea Templu la Ierusalim, iar recentele violente desfasurate in zona Esplanadei Moscheelor ascund in profunzime marele conflict cu arabii, generat de locul pe care se va construi noul Templu. In luna iunie a.c, sustinatorii proiectului “Viziune asupra Muntelui Sfant al lui Dumnezeu” au incercat, prin initiativa lor, sa reduca tensiunea conflictului religios, propunand transformarea Muntelui Templului dintr-un loc de controversa, intr-un loc de cult, sacru, de care sa se bucure deopotriva evrei, crestini si musulmani.

Stirea oficiala ca arheologii Yehuda Rapuano si Ofer Sion au descoperit cariera de piatra folosita pentru constructia Celui de-al III-lea Templu -cel distrus de romani - in cartierul Shmouel Hanavi din Ierusalim confirma intensele pregatiri pe care evreii le fac pentru ridicarea acestui edificiu sfant pentru ei si faptul ca vremurile de pe urma prevestite de cartile sfinte s-ar apropia. Singura problema ramane locul unde ar urma sa se ridice Templul. Pentru majoritatea evreilor, acesta trebuie sa fie Muntele Moriah, acolo unde au fost ridicate Templele precedente: primul, acum 3.000 de ani, de catre Solomon, al doilea acum 2.400 de ani, de catre cei ce s-au intors din Babilon, si cel de-al treilea, restaurat in intregime de Irod cel Mare, distrus de Titus in anul 70 d.Hr.

Extinderea Muntelui Sfânt, Legea Halacha si profetul autentic

Dar cum toata lumea este convinsa ca fortarea ridicarii Templului pe Domul Stancii, unde din anul 691 se afla Moscheea Al Aksa care marcheaza locul din care Mohammed s-a ridicat la Rai, ar declansa un conflict militar nimicitor, sunt si voci care spun ca viitorul Templu s-ar putea construi in apropierea vechiului loc pe care precedentele au fost inaltate.
Dupa cinci ani de cercetari, avand la baza si argumentul Legii Halacha a evreilor, s-a nascut initiativa “Viziune asupra Muntelui Sfant al lui Dumnezeu”. Aceasta sustine posibilitatea extinderii Muntelui Templului, prin construirea unei prelungiri din lut, intr-un mod in care aceasta ar deveni parte integranta a Muntelui original Moriah, sfintirea noului teren dupa metodele descrise in Maimonides, si ridicarea pe acest promontoriu a Celui de-al III-lea Templu.
Cum era de asteptat, anuntarea initiativei a generat discutii si controverse aprinse, in care argumentul traditiei evreiesti, care presupune distrugerea Domului Stancii, ca preconditie a ridicarii noului Templu, pare a fi invins si de data aceasta. Nici scenariul unei revelatii sfinte data unui profet autentic, exprimata inca din 2007 de catre tanarul om de stiinta Frankel, referitoare la specificarea locului unde ar urma sa se ridice Templul, nu este agreata nici de evrei si nici de musulmani. “De ce ne-am lua noi insine responsabilitatea de a decide astfel de lucruri? Chiar si evreii cred ca este interzisa reconstruirea Templului pana la venirea lui Mesia...Mahdi (echivalentul musulman al lui Mesia) va decide daca se reconstruieste Templul. Daca el decide ca trebuie sa fie reconstruit, eu voi merge la Muntele Templului si voi ajuta la caratul pietrelor”, a declarat Seicul Abdulla Nimar Darvish, fondatorul Miscarii Islamice din Israel.
Evident, Baruch Ben-Yosef, presedintele Miscarii pentru restabilirea Templului, i-a raspuns ca acesta ar trebui construit pe locul in care Domul Stancii se afla in prezent.

O macheta care aminteste de Templul de 1000 de ani


Disputa continua, in timp ce Michael Osanis a realizat o macheta de 1/60 a modelului viitorului Templu, pentru Ha Torah Ais Yeshiva din Ierusalimul vechi, pe care a instalat-o pe acoperisul noului sau muzeu, Exploratorium al Aish Ha Torah (Institutul Templului), care sa ofere “sentimentul de inspiratie pe care l-au avut oamenii atunci cand au intrat in Templul real, care a stat aici timp de 1000 de ani”, cum spune Efraim Shore de Aish Ha Torah.

Amintirea dureroasa a initiativei lui Iulian Apostatul


Sunt si voci care indeamna la mai multa prudenta si amintesc de incercarea nereusita a reconstruirii Templului, in secolul IV, la initiativa imparatului Iulian Apostatul, care intentiona prin fapta lui sa demonstreze ca Hristos ar fi fost un impostor, atunci cand profetise ca nu va ramane piatra pe piatra din Templu.
Istoricii timpului, vorbind despre acest episod, relateaza faptul ca tot ce se construia ziua se distrugea noaptea si ca din pamant ieseau mingi de foc. Incercarile au esuat, neramanand, intr-adevar, piatra peste piatra.
Pentru multi credinciosi, mai ales crestini, graba ridicarii Celui de-al III-lea Templu ar fi semnul care ar arata ca vremurile cele de pe urma si sfarsitul lumii sunt aproape.

Dumitru Manolache
Gardianul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu