duminică, 11 aprilie 2010

George DAMIAN: Din ce i s-a tras preşedintelui polonez Kaczynski?

Avioanele prezidentiale nu prea au obiceiul sa cada. Se numara printre cele mai verificate aeronave din lume, iar Tupolevul lui Kaczynski tocmai ce trecuse in decembrie 2009 de o inspectie tehnica in urma careia a fost declarat apt de zbor pentru urmatorii sase ani. Kaczynski zbura cu un Tupolev-154, iar din cele aproape 1.000 de avioane de acest tip doar 28 s-au prabusit in mai bine de 25 de ani de cand a inceput fabricarea lor. Tupolev-154 este recunoscut ca un avion capabil sa opereze in conditii atmosferice dificile, iar majoritatea accidentelor in care a fost implicat au avut ca principala cauza o eroare umana si nu o defectiune tehnica.

Primele ipoteze cu privire la dezastrul de la Smolensk indica faptul ca este vorba fie de o eroare a pilotului polonez (caruia i s-a spus de mai multe ori de la sol sa renunte la aterizare), fie o nepotrivire intre sistemele de ghidare ale avionului polonez si cele ale aeroportului rus. In acelasi timp trebuie luate in considerare si efectele imediate ale acestui accident: armata poloneza a fost decapitata, au disparut figuri centrale ale vietii publice poloneze – care impartaseau viziunea presedintelui Kaczynski. O viziune ce respingea in acelasi timp imperialismul rus si cel european.

Ipoteza unui accident “provocat” nu va disparea niciodata in acest caz. Sunt prea multe elemente care concura in favoarea unei teorii conspirationiste. In primul rand este vorba de cei care au murit in accident: elita nationalista anti-rusa de la Varsovia. In al doilea rand este vorba de momentul accidentului: presedintele polonez si suita sa mergeau sa comemoreze o crima in masa realizata de regimul sovietic – uciderea ofiterilor din armata poloneza de la Katyn. Pe linia unei eventuale teorii conspirationiste s-ar putea spune ca Moscova nu uita si nu iarta.

Kaczynski a fost o buturuga mica in calea a doua imperii: Rusia si Uniunea Europeana. Iar multe din actiunile sale au deranjat ambele imperii. Kaczynski s-a opus insistent intrarii Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului, ceea ce a provocat suparari la Bruxelles si Moscova. Atitudinea sa decisa in favoarea valorilor crestine a deranjat urmasii Kominternului de la Bruxelles si Moscova. Decizia sa de a scoate din viata publica poloneza pe cei care au fost uneltele sovietizarii Poloniei a scos din sarite pe multi - atat la Moscova cat si la Bruxelles. Incercarile de cladire a unei independente economice poloneze a provocat suparari in aceleasi locuri: Moscova si Bruxelles. Faptul ca Polonia a fost un aliat de incredere al SUA in regiune a scos din sarite si Moscova si Bruxelles-ul

Toate intreprinderile politice enumerate mai sus cladisera pentru Polonia un puternic profil de tara. Polonia nu a fost in ultimii ani doar un simplu membru al UE, o zona tampon pentru securitatea Rusiei si o piata de desfacere pentru produsele occidentale. Dezastrul de la Smolensk scoate din scena pe presedintele Kaczynski si echipa. Greu de crezut ca se va gasi foarte repede cineva in stare sa continue proiectele fostului presedinte. Si cui ii foloseste acest lucru?

George DAMIAN

http://ziuaveche.ro

1 comentarii:

Anonymous spunea...

Domnul George Damian are dreptate, asa este, sunt de acord cu domnia sa.

Toti cei care au pus la cale uciderea Presedintelui Lech Kaczynski vor arde în focul de veci, iar aceasta se va întâmpla mai repede decât socotesc ei.

Trimiteți un comentariu