Guvernul Boc a hotarat importul a 500.000 de doze de vaccin anti-H1N1, pentru a vaccina copiii, la care siguranta vaccinului romanesc nu a fost inca testata. Vaccinul produs de GlaxoSmithkline este insa singurul disponibil, pentru ca Polonia a refuzat importul, ceea ce a disponibilizat peste 1 milion de doze. Spre deosebire de vaccinul produs la Institutul Cantacuzino, vacinul din import are adjuvanti si conservanti care cresc eficacitatea si termenul de valabilitate, dar cresc riscul de efecte adverse, conform parerii contestatarilor. Studiile care sa sustina siguranta s-au facut in termenul relativ scurt de la descoperirea virusului, de aceea o parte a publicului refuza vaccinarea. Chiar daca importatorii fac mari presiuni asupra Guvernului de la Varsovia, premierul polonez Donald Tusk a refuzat sa plateasca vaccinul pentru care nimeni nu vrea sa garanteze, anunta Associated Press. Problema, conform acestuia, este de responsabilitate politica. “Ne confruntam cu mari presiuni din partea companiilor farmaceutice. Trebuie sa platim sute de milioane de zloti pentru un vaccin si nimeni nu vrea sa garanteze ca nu are efecte secundare. Societatile care ne ofera vaccinul pentru gripa A H1 N1 refuza sa-si asume raspunderea pentru efectele secundare. Vor clauze pe care legislatia poloneza nu le admite. Nimeni nu vrea sa suporte eventualele consecinte”, a spus Tusk. Este vorba de vaccinul produs de compania britanica GlaxoSmithKline, care va obtine un profit de peste un miliard de euro numai in trimestrul al IV-lea din vanzarea produsului Pandermix pentru tratarea noii gripe. In paralel, compania produce Relenza, la concurenta cu Tamiflu, oferit de firma Roche. In provincia Quebec din Canada, angajatii de la Glaxo si-au vaccinat copiii ca sa fie mai convingatori pentru restul populatiei.
Surse din apropierea echipei guvernamentale sustin ca si premierul Boc ar ezita sa-si asume raspunderea pentru eventualele riscuri, mai ales ca firmele importatoare au acelasi tip de contract care arunca responsabilitatea despagubirilor in sarcina statelor care comanda vaccinul. Cel mai probabil acesta va fi importat, dar distributia efectiva nu va incepe decat dupa prezidentiale, pentru ca efectul unui incident petrecut la copii ar fi devastator pentru actualul presedinte, aflat in cursa electorala. Fostul ministru al sanatatii, Ion Bazac, a declarat ca producatorul trebuie sa isi asume raspunderea unui medicament, nu statul care il finanteaza. In cazul in care firma Glaxo refuza sa garanteze pentru siguranta vaccinului, Romania ar trebui sa reanalizeze un import de 10 ori mai scump decat productia interna, de la IC Cantacuzino.
Tensiuni si in Statele Unite
Spre iritarea autoritatilor si o parte a populatiei SUA refuza vaccinarea. Unii medici sustin ca nu se cunosc efectele secundare pe termen lung. Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului National de Boli Infectioase din SUA, a spus ca medicamentul este eficient, ca au fost vaccinati peste 10 milioane de oameni si nu s-au inregistrat efecte secundare. Teoria conspiratiei este alimentata pe You Tube, unde apar opinii despre un complot care ar urmari reducerea populatiei la nivel mondial. Tinerii americani dau crezare zvonurilor conform carora unii fotbalisti din echipa Redskins de la Washington prezinta tulburari neurologice dupa ce au fost vaccinati contra gripei.
Revolta medicilor din Germania
Medicii din Germania au declansat revolta generala impotriva vaccinarii pentru H1N1 cu Glaxo. Ei acuza Guvernul de la Berlin de minciuna si discriminare, considerind ca toata campania de vaccinare contra gripei porcine este discreditata. Doctorii germani afirma ca nemtii ar fi cobai intr-un experiment gigantic, pus la cale de companiile farmaceutice. Doctorul Wolf-Dieter Ludwig este seful sectiei oncologice din Berlin. Are in grija bolnavi de leucemie si de alte forme de cancer. Multi au trecut prin chimioterapie si sistemul lor imunologic este zdruncinat. “Acesti oameni fac parte din grupa celor cu risc ridicat de infectare. Lor ar trebui sa li se administreze vaccinul mai intai. Pacientii sunt foarte ingrijorati fiindca stiu ca pot contracta infectia cu usurinta. Incerc sa le explic ce utilitate si ce riscuri implica vaccinul, dar nu pot sa le recomand clar ca in acest moment sa se vaccineze”, spune dr. Ludwig care este presedintele Comisiei pentru medicamente al Asociatiei medicilor germani. Verdictul lui este necrutator: “Nu suntem multumiti de aceasta campanie de vaccinare. Ridica numeroase probleme, iar utilitatea ei este neclara. Autopritatile au fost duse de nas de campania pentru vaccinare, lansata de concernele farmaceutice, care de fapt nu vor decat sa cistige bani”. Este cea mai mare campanie de vaccinare din istoria Germaniei, iar nesiguranta predomina. Peste 50 de milioane de doze de vaccin Pandemrix, produs de GlaxoSmithKline (GSK), sunt aduse de luni intr-un loc secret de langa Dresda. Acolo exista si fabrici de medicamente cu traditie. Vor fi vaccinate mai intai cadrele medicale si persoanele cu grad de risc.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu