Curtea Europeană a Drepturilor Omnului a condamnat, astăzi, Italia pentru prezenţa crucifixelor în sălile de clasă, măsură considerată contrară dreptului părinţilor de a-i educa pe copii potrivit convingerilor lor şi dreptului copiilor la libertatea de religie, relatează AFP.
Solie Lautsi, din Abano Terme a fost cea care a depus plângere la CEDO. Copiii ei, Dataico şi Sami Albertin, în vârstă de 11 şi respectiv 13 ani, au frecventat între 2001-2002 şcoala publică din Abano Terme unde în toate sălile de clasă se afla câte un crucifix pe perete.
Solie Lautsi crede că prezenţa acestora este contrară principiului laicităţii şi a informat şcoala despre poziţia sa, invocând decizia Curţii de Casaţie care a interzis
prezenţa crucifixelor în secţiile de vot care contravin principului de laicitate al statului.
În mai 2002, reprezentanţii şcolii au decis să nu scoată obiectele religioase din clase. Iar o directivă care recomanda aceeaşi măsură a fost trimisă ulterior tuturor directorilor de şcoli şi Ministerului Educaţiei. Potrivit Curţii Constituţionale, guvernul susţine că prezenţa acestor obiecte este firească, iar crucifixul nu este doar un simbol religios ci de asemenea "drapelul" singurei biserici numită în constituţie un simbol al statului italian.
Soluţie la CEDO
Femeia nu s-a lăsat şi-a făcut recurs. Procedura de la tribunalul administrativ reluată pe 17 martie 2005 a considerat crucifixul "un simbol al istoriei şi culturii italiene şi prin consecinţă al identităţii italiene".
Pe 13 februarie 2006, Consiuliul de Stat a respins plângerea italiencei. Motivul - crucifixul a devenit una dintre valorile laice ale constituţiei şi vieţii civice.
Judecătorii de la Strasbourg au estimat că prezenţa crucii poate fi interpretat de elevii de toate vârstele ca un semn religios, dar poate să fie nepotrivit pentru elevii de alte religii sau atei. CEDO a concluzionat în unanimitate că a fost încălcat articolul 2 şi 9 din convenţia pentru libertatea de gândire, conştiinţă şi religie.
Curtea a decis ca Solie Lautsi să primească de la statul italian 5.000 de euro pagube morale.
Oana Ţepeş Greuruş
2 comentarii:
Nu este un abuz. Este ceea ce noi vedem foarte rar: justitie. Justitie impotriva discriminarii. Egalitatea de tratament intr-o institutie este un concept pe care "crestinii" nu-l inteleg, dar il invoca mereu impotriva ateilor sau celor cu o credinta diferita.
"Citita cum trebuie, Biblia însasi este cel mai puternic motiv pentru ateism ce ar putea fi conceput." Isaac Asimov
George, esti clona lui Cernea? Doar nu vrei sa il lasi fara paine pe candidatul prezidential!
O nelamurire: daca crestinii nu inteleg, esti dragut sa ne spui cine intelege? Oare Fundatia?
Trimiteți un comentariu